DobrodošliWillkommenWelcomeBenvenuti
Registar prostornih planova sadrži popis svih važećih planova i planova koji su u izradi na području Primorsko-goranske županije.
Preglednik planova u izradi i na javnoj raspravi
Kontaktirajte nas
Općina Mošćenička Draga

Trg Slobode 7
51 417 Mošćenička Draga

Tel. 051 737 621
Fax. 051 737 210

OIB:29826029812


Uredovno vrijeme 
za prijem i rad sa strankama:

- ponedjeljak 8,30 do 11,00 sati
- utorak od 12,00 do 16,00 sati
- srijeda od 8,30 do 11,00 sati
- četvrtak od 8,30 do 11,00 sati

Petkom se stranke ne primaju


Uredovno vrijeme 
Jedinstvenog upravnog odjela

- ponedjeljak 7,00 do 15,00 sati
- utorak od 7,00 do 16,00 sati
- srijeda od 7,00 do 15,00 sati
- četvrtak od 7,00 do 15,00 sati
- petak od 7,00 do 14,00 sati 

Turistička zajednica
Očuvana izvorna priroda i rijedak specifičan šarm mirnog primorskog mjesta i okolnih naselja je ono što danas u svijetu nedostaje i ono što svi traže, a to polako dobiva na cijeni, prvenstveno arhitektura čiji kamen vrijedi više od bilo koje gradske cigle, a vrt maslina od bilo kojeg botaničkog vrta svjetskih metropola.
Općina Mošćenička Draga > Mošćenička Draga > O Mošćeničkoj Dragi > Mošćenička Draga

O Mošćeničkoj Dragi

Mošćenička Draga

Općina Mošćenička Draga proteže se od Medveje (uvala Cesara), pa sve doZagorja (Stepča), na području od 16 km. Ima 7 šljunčanih plaža, i bezbrojšumskih, odnosno planinskih puteva. Kraj je izrazito brdovit, a prostire se na63 četvorna kilometra. Svojim teritorijem debelo zarezuje u Park Prirode Učka.Sam položaj je veoma interesantan iz razloga što ima, osim klasičnog(primorskog) tipa turizma, i mogućnost seoskog (agro) koji bi se razvijao upravona padinama Učke – masiv Učka sa vrhovima Učka, Sisol, Kremenjak. Brojpučanstva vrti se oko broja 1700 (prema popisu iz 2011 ovdje živi 1535 stanovnika u 14 naselja – Brseč,  Kraj,  Golovik, Grabrova, Kalac, Mala Učka, Martina, Mošćenice, Mošćenička Draga, Obrš, Sučići, Sv. Anton, Sv.Jelena, Zagore). Upravno i administrativno sjedište je Mošćenička Draga. Smještajni kapacitet Općine je oko 2.500 ležajeva, osnosno približno1100 u hotelima i autokampu, te 1400 u privatnom smještaju.  Općina M. Draga zauzima 4.396 hektarapovršine.

Glavne gospodarske grane Općine su turizam i ribarstvo. Tradicija ribarskog zanimanja seže u prošlost do 19 stoljeća, dok se turizam naglo počeorazvijati neposredno nakon drugog svjetskog rata. Prekrasne dvije plaže uMošćeničkoj Dragi niz su godina glavni razlog ljetovanja mnogih stranih idomaćih turista. Mošćeničku Dragu nazivaju hrvatskim Portofinom zbog sličnosti s tim prelijepim talijanskim turističkim odredištem, a na Kvarneru je znana kao "biser Kvarnera" što bez konkurencije zasigurno i jeste.

Osim dvije prelijepe plaže, M. Draga obiluje mnogim starim i novim vilama smještenim na obali, relativno starim parkom bogatim biljnim vrstama izcijelog savijeta, a kojeg i danas oslovljavamo "Contovo" (vlasnik je bio imućni Grof – Conte). Šetalište prema plaži Sv. Ivan budi u nama romantiku,osobito u ljetnoj noći kad, obasjano mjesečinom,  otkriva svoje osebujne mediteranske čari. Taj cijeli obalni put Mošćeničke Drage obilježava pjesma Rikarda Katalinića Jeretova"Sipar" uklesana na kraju prve plaže. Kruna tog puta Villa je Zagreb,nekadašnja vila Ossoinack, a ne zaostaju ni Villa Primorka, Villa Istra i VillaRubin u Sv. Ivanu.

Dražanski stari grad proteže se sve do mora gdje se u njegovom temelju ulegnula mala simpatična lučica u kojoj su smješteni ribarski brodovi, manje barke, i u ljetnim mjesecima mini marina za brodice turista. Stari grad  tipični je ribarski nukleus nastao krajem 19 stoljeća kad su se stanovnici Mošćenica i okolnih sela polako selili na obalu zbog ulova ribe koji je postao, a danas i ostao, pored turizma, osnovni gospodarski impuls Općine.

¸Mošćenička Draga ima hotele "Marinu" i "Mediteran", autokamp, veliki broj privatnih apartmana i soba, spomenute vile u kojima setakođer pružaju usluge smještaja, dva ronilačka centra, desetak restorana,sportsko društvo Draga, sportove na vodi, turističke informativne centre Annalinea d.o.o. i Liburnia, razne konobe, trgovine, banku, zubne ordinacije,ljekarnu, ambulante i dr. Ono što je posebno važno napomenuti su nove pješačke staze na obroncima Učke, te nerazvrstane ceste do obližnjih sela i zaseoka, te povijesnu stazu do stoljetnog sela Trebišća, inače civilizacijskog i kulturnog početka ovog područja.

Općina Mošćenička Draga razvija se u turističkom smislu održavajući klasični turizam plaže i mora, te tražeći nove resurse i destinacije za razvoj seoskog, odnosno etno turizma sve u cilju kvalitenog i mirnog smještaja zaturiste ljubitelje prirode i tradicijskih kulturnih vrijednosti. Spoj kulturnog,klasičnog, tradicionalnog i sportsko-rekreacionog turizma naša je zadaća.

Ribarstvo je najstarije i najoriginalnije zanimanje koje se danas razvilo u modernu ribarsku flotu različitih brodova, a ujedno ostaje zaštitni znak i uz turizam glavni je pokretački zupčanik ove Općine.     

5. travanj, 2012.    
Ispiši stranicu |  Povratak


Ovo web odredište koristi kolačiće (cookies) kako bi omogućilo normalno funkcioniranje stranice.

Više o kolačićima Slažem se