OBAVIJEST VLASNICIMA PASA

    PREUZIMANJE BROŠURE

Kontaktirajte nas

Općina Mošćenička Draga

Trg Slobode 7
51 417 Mošćenička Draga

Tel. 051 737 621
Fax. 051 737 210

OIB:29826029812


Uredovno vrijeme 
za prijem i rad sa strankama:

- ponedjeljak 8,30 do 11,00 sati
- utorak od 12,00 do 16,00 sati
- srijeda od 8,30 do 11,00 sati
- četvrtak od 8,30 do 11,00 sati

Petkom se stranke ne primaju


Uredovno vrijeme 
Jedinstvenog upravnog odjela

- ponedjeljak 7,00 do 15,00 sati
- utorak od 7,00 do 16,00 sati
- srijeda od 7,00 do 15,00 sati
- četvrtak od 7,00 do 15,00 sati
- petak od 7,00 do 14,00 sati 

Turistička zajednica
Ocuvana izvorna priroda i rijedak specifican šarm mirnog
primorskog mjesta i okolnih naselja je ono što danas u svijetu nedostaje i ono što svi traže, a to polako dobija na cijeni, prvenstveno arhitektura ciji kamen vrijedi više od bilo koje gradske cigle, a vrt maslina od bilo kojeg botanickog vrta svjetskih metropola.
Općina Mošćenička Draga > Glavni izbornik > Novosti > Svjetski dan Crvenog križa u znaku volontera

Novosti

Svjetski dan Crvenog križa u znaku volontera

Svjetski dan Crvenog križa u znaku volontera

Diljem svijeta 8. svibnja obilježava se Svjetski danCrvenoga križa i Crvenoga polumjeseca, a tim danom u Hrvatskoj započinje iTjedan Crvenoga križa. Iako ove godine zbog epidemije koronavirusa neće bititradicionalnih programa obilježavanja na otvorenom, Crveni križ na ovaj važandatum ipak želi izraziti duboku zahvalnost volonterima koji već više od dvamjeseca neumorno pružaju podršku svim ljudima u potrebi.

"Od 1948. godine se 8. svibnja, na inicijativu Međunarodnefederacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, rođendan idejnog utemeljiteljaove organizacije, Jeana-Henrija Dunanta, obilježava kao Svjetski dan Crvenogkriža. Organizacija djeluje u cijelom svijetu u katastrofama i u izvanrednimsituacijama te u mirnodopsko vrijeme, slijedeći svoja temeljna načela -humanost, nepristranost, neutralnost, neovisnost, dobrovoljnost, jedinstvo iuniverzalnost. U sustavu Hrvatskog Crvenog križa djeluje 131 društvo Crvenogakriža. Svaka lokalna zajednica ima svoje dodatne programe prema interesima tezajednice. Ove godine obilježavanje Svjetskog dana Crvenog križa i TjednaCrvenog križa odvija se pod specifičnim okolnostima, tj. s redukcijom aktivnostikoje smo imali prethodnih godina u smislu druženja i okupljanja. Gradskodruštvo Crvenog križa Opatija imalo je predviđen program za članove, volonterei građane sve dobi, no one se zbog propisanih mjera opreza ne mogu provoditi. Ukontekstu događaja kojima svjedočimo posljednjih mjesec i pol dana, ovogodišnjeobilježavanje posvećeno je onima bez kojih Crveni križ ne može i koji su se u ovojizvanrednoj situaciji pokazali, a to su naši volonteri. Moram napomenuti da jeCrveni križ pripremljen za krizne situacije, on čini operativnu snagu civilnezaštite, no sve vježbe u prošlosti uglavnom su vezane uz potres, poplave, psihosocijalnupomoć i slično. Danas imamo pandemiju koja je jedna posebna ugroza, neprijateljje nevidljiv, a opasnost i rizik postoje čim se izađe iz kuće. U takvimuvjetima svjedočimo velikom broju volontera koji su se javili da pomognu",istaknula je ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Đana Pahor.

Volonteri već tjednima nesebično pomažu onima kojima jepomoć zaista i potrebna, redovito obilaze stare i nemoćne, osobe usamoizolaciji koje nemaju nikoga drugoga da im pomogne.

"S ciljem prevencije koronavirusa u ovim okolnostima uprovedbi naših aktivnosti uz 4 djelatnice i 9 gerontodomaćica koje inače provode programe „Pomoć u kući“ i„Zaželi“, u rad se uključilo i 38 volontera, koji aktivno djeluju od prvog danai imaju preko 700 volonterskih sati. Obavili smo 522 posjeta korisnicima ipotrebitima, što iz našeg redovnog programa, kao i onih koji su se javili zbog mjerakoronavirusa. Gerontodomaćice obilaze svojih 65 korisnika, a javio nam se 51korisnik van programa „Pomoć u kući“ i „Zaželi“. Iako su mjere popustile, nekeod njih i dalje obilazimo te bi bilo dobro da oni i dalje ostanu u programu. Ovasituacija je pokazala da osim osoba koje redovito obilazimo u sklopu navedenih programa,postoji još pedesetak osoba kojima je pomoć potrebna, koji su stari i nemoćni inemaju nikog da im pomogne. Nadamo se da bi mogli nastaviti i njima pomagati,sve ovisi o financijama", kazala je voditeljica programa za mlade ikoordinatorica volontera Vanja Moćan, a ravnateljica je zahvalila donatorimakojih se puno javilo i zahvaljujući čijim donacijama su  mogli korisnicima socijalne samoposluge datiobilnije pakete pomoći, koje su im dostavili volonteri na kućni prag, uzpoštivanje propisanih zaštitnih mjera.

Puno su nam pomogli naši volonteri, koji su se izložilirizicima na terenu, te im poručujemo: „Voloneri, hvala! Vi mijenjate svijetnabolje!“

11. svibanj, 2020.    
Ispiši stranicu |  Povratak


Ovo web odredište koristi kolačiće (cookies) kako bi omogućilo normalno funkcioniranje stranice. Više o kolačićima Slažem se